وبلاگ آموزشی استاد شایسته

وبلاگ آموزشی استاد شایسته

انتخابی از مطالب و داستانهای آموزنده درباره مدیریت، اقتصاد، روانشناسی، موفقیت ، سلامت؛ و نظرات شخصی نویسنده
وبلاگ آموزشی استاد شایسته

وبلاگ آموزشی استاد شایسته

انتخابی از مطالب و داستانهای آموزنده درباره مدیریت، اقتصاد، روانشناسی، موفقیت ، سلامت؛ و نظرات شخصی نویسنده

گیمیفیکیشن چیست؟ ساخت گیمیفیکیشن چگونه است ؟

گیمیفیکیشن چیست؟

بنابر تعرف ارائه شده توسط ویکی ­پدیا، گیمیفیکیشن به معنای استفاده از عناصر بازی و سازوکارهای عملکردی آن در زمینه‌های مختلف است، که فقط مربوط به بازی ها نیست مانند بازاریابی ویروسی ، تجارت و رسانه و آموزش. البته اینکار نیز به منظور مشارکت کاربران در حل مشکلات، دستیابی به اهداف، افزایش تعامل و مشارکت فرد انجام می­گردد.

گیمیفیکیشن به بیانی دیگر همان استفاده از عناصر بازی در محیط­ های بدون نام است که به کاربران شبکه­ های اجتماعی این امکان را می‌دهد تا برای فعالیت های روزمره خود مانند سفارش قهوه یا تماشای فیلم بتوانند پاداش کسب کنند. همانطور که کسب و کارها عناصر بازی را در کمپین­ های بازاریابی، محصولات مصرفی و برنامه های آنلاین قرار می‌دهند، باعث افزایش تعامل و وفاداری مشتری هم به مرور می‌شوند.

گیمیفیکیشن داده های رفتاری مشتری و بینش ارزشمندی از فعالیت های مشتری را در اختیار مشاغل قرار می‌دهد. این اطلاعات شامل بخشی از جریان بزرگ داده است که می‌تواند به مشاغل کمک کند تا روش­های عملیاتی خود را بهبود بخشند و فرصت­های جدید بازاریابی را شناسایی کنند.

نمونه های گیمیفیکیشن

چندین و چند سازمان معتبر جهانی وجود دارند که برای جلب نظر کاربران و افزایش بازددید سایت خود اقدام به استفاده از گیمیفیکیشن کرده ­اند. در این مقاله ما شما را با  ۱۶ نمونه گیمیفیکیشن آشنا خواهیم کرد. در زیر چند نمونه گیمیفیکیشن از کمپین های محبوب که از این فرایند استفاده کرده ­اند آورده شده است.

  1. ارتش ایالات متحده: 

ادامه مطلب ...

۱۲ بازی مدیریتی آنلاین

طرفدارهای بسیار زیادی در بین گیمرهای موبایلی وجود دارند که طرفدار بازی‌هایی هستند که به شما اجازه می‌دهند یک کسب‌وکار خیالی را راه‌ بیندازید و با مدیریت آن بتوانید این کسب‌وکار را به موفقیت برسانید.


البته باید تاحدی قبول داشت که بازی‌های مدیریتی بسیار تکراری هستند و از یک جایی به بعد، وارد یک حلقه تکراری می‌شوید که باید دور آن بارها و بارها بچرخید. اما با این وجود، بازهم قرار گرفتن در این حلقه بسیار جذاب است و می‌توانید برای ساعت‌ها، روزها، ماه‌ها و حتی سال ‌ها در این حلقه قرار بگیرید و از تجربه آن خسته نشوید. به‌طور کلی حس رضایت‌بخشی در به موفقیت رساندن یک کسب‌وکار برای همه ما وجود دارد که ما را مجبور می‌کند که از این حلقه تکراری خسته نشویم و تمام تلاش خود را کنیم تا بتوانیم این کسب‌وکار فرضی را به موفقیت برسانیم: درست مثل زمانی که روی شغل یا کسب‌وکار خودمان تلاش می‌کنیم. بهترین بازی‌های مدیریتی اندرویدی در سال ۲۰۲۳ که می‌توانند هم شما را سرگرم کنند و هم می‌توانند تمرینی برای مدیریت واقعی باشند عبارتنداز:


۱ـ Sim companies  ادامه مطلب ...

بازی‌های سازمانی

۱۳ بازی مدیریتی در سازمان

بازی از مؤثرترین و شادی آورترین راه‌ها برای یادگیری است. بازی‌های مدیریتی جریانی ساختارمند و مؤثر برای آموزش هستند و می‌توانند عامل اصلی افزایش تحرک جنبشی، تفکر انتقادی و حل مسئله و سرعت عمل و افزایش خلاقیت و تیم‌سازی باکیفیت شوند.

بازی‌های مدیریتی که شامل چهار بخش اصلی: ۱ـ فعالیت‌های ارتباطی ۲ـ فعالیت‌های حل مسئله یا تصمیم‌گیری ۳ـ فعالیت‌های سازگاری یا برنامه‌ریزی و ۴ـ اعتمادسازی هستند را در این مقاله به شما معرفی خواهیم کرد. ارزش بازی‌های سازمانی به این است که تیم‌ها را منسجم و کارآیی و همکاری افراد در تیم را بیشتر می‌کنند. بازی‌های گروهی در محیط کار باید سرگرم کننده و چالش برانگیز باشند و درعین‌حال به افراد کمک کنند تا مهارت‌های کار تیمی خود را که می‌توانند به بهبود عملکرد و بهره‌وری آن‌ها در سازمان کمک کنند را تقویت نمایند. این بازی‌ها برای تقویت کار تیمی است پس حتی تیم‌های قدرتمند هم باید از تمرینات تیم‌سازی و بازی‌های مدیریتی بهره‌مند شوند. سرگرمی در محیط کار راهی برای بهبود ارتباطات، روحیه، انگیزه، بهره‌وری، کمک به کارمندان یا تیم‌های جدید برای شناخت بهتر یکدیگر و یادگیری نقاط ضعف و قوت هستند.

در این مقاله، ما به ۳ بازی در محیط کار که بسیار مؤثر و سرگرم کننده هستند و برای بهبود مهارت‌های ارتباطی و حل مسئله طراحی شده‌اند، نگاهی خواهیم انداخت.

۱۳ بازی گروهی در محیط کار

قسمت اول بازی‌های مدیریتی: تقویت ارتباطات و یخ شکن‌ها

۱ـ اولین بازی مدیریتی بازی دو حقیقت و یک دروغ است.

در این قسمت بازی‌هایی ارائه می‌شوند که به تقویت ارتباط بین افراد می‌پردازند. بازی‌های یخ شکن بازی‌هایی هستند که در ابتدای جلسات برای آشنایی بیشتر افراد باهم به کار می‌روند. اولین بازی برای تقویت همکاری و تقویت ارتباطات بازی دو حقیقت و یک دروغ است.

زمان موردنیاز: ۳۰-۱۵ دقیقه 

ادامه مطلب ...