در این مقاله به تفاوت میوه ارگانیک و غیرارگانیک یا معمولی یا میوه طبیعی می پردازیم.
ارگانیک چیست؟
کلمه "ارگانیک" به معنی روش رشد و تولید محصول توسط کشاورز گفته می شود. در روش ارگانیک کشاور از محصولات شیمیایی در هیچ یک از بخش ها استفاده نخواهد کرد.
میوه ارگانیک | میوه غیرارگانیک |
از کود های گیاهی و طبیعی مانند کمپوست استفاده می شود. | کود شیمیایی برای رشد گیاه داده می شود. |
برای کاهش آفت از تله، پرندگان یا حشرات بی ضرر استفاده می شود. | برای کاهش آفت از سم استفاده می شود. |
تکنیک های غیر تهاجمی برای مبارزه با علف های هرز استفاده می شود | علف های هرز را با علف کش شیمیایی از بین می برند. |
| |
آیا میوه ارگانیک مواد مغذی بیشتری دارد؟
جواب کوتاه، نه، ولی این پاسخ به اندازه کافی دقیق نیست. تحقیقاتی که طی ۵۰ سال اخیر انجام شده نشان می دهد، میوه ارگانیک متناسب با شرایط محیطی فقط در برخی مکان ها قابل تولید است. انتقال میوه ارگانیک بدلیل آسیب پذیر بودن آن بسیار سخت است و حتی ۱ روز بیشتر ماندن در مغازه از مواد مغذی آن به شدت می کاهد.
شناسایی میوه ارگانیک
در کشور های دیگر کشاورز ملزم به زدن برچسب روی محصولات خود است، برای مثال برچسب ۱۰۰% ارگانیک یعنی محصول نهایی کاملا ارگانیک است و هیچ مواد شیمیایی در فرایند تولید به کار نرفته است. برچسب ارگانیک یعنی تا ۹۵% مطمئن است و تاییده دارد. برچسب "ساخته شده با مواد ارگانیک" یعنی ۷۰% فرایند ارگانیک بوده ولی حق زدن برچسب ارگانیک را ندارد. برچسب "غیر ارگانیک" یعنی کمتر از ۷۰% فرایند ارگانیک است.
اگر میوه ای برچسب ارگانیک نداشت از کجا باید به حرف فروشنده اطمینان کرد؟ میوه ارگانیک معمولا کوچکتر از انواع مشابه است. میوه ارگانیک به سرعت خراب می شود. مثلا در مورد سیب ممکن است کرم داخل سیب باشد که نشان دهنده کیفیت بالای محصول و عدم استفاده از آفت کش است.
طعم میوه ارگانیک
برخی افراد ادعا می کنند مزه میوه ارگانیک یا طعم میوه ارگانیک با میوه غیرارگانیک متفاوت است و آنها متوجه این تفاوت می شوند ولی برای بیشتر افراد تفاوتی وجود ندارد. شناسایی طعم Taste کاملا به هر فرد بستگی دارد.
غذاهای ارگانیک
غذاهای ارگانیک غذاهایی هستند که تمام مراحل رشد آنها با سیستم طبیعی هماهنگ باشد و در تولید آنها از سموم دفع آفات گیاهی نظیر قارچ کش ها، علف هرز کش ها و ... استفاده نشده باشد. این غذاها علاوه بر حفظ محیط زیست و صرفه اقتصادی بالا ناشی از عدم استفاده از سموم دفع آفات گیاهی، برای سلامتی انسان نیز مفید هستند.
مصرف این غذاها برای کودکان و زنان باردار توصیه می شود.
این غذاها به صورت مستقیم و غیر مستقیم ارگانیک می شوند:
1- نوع مستقیم: اگر برای پرورش میوه و سبزی از مواد شیمیایی استفاده نشود و به جای آن از کودهای گیاهی و حیوانی استفاده شود، این محصول به طور مستقیم ارگانیک می شود.
2- نوع غیرمستقیم: سبزی و علوفه ای که برای خوراک دام و طیور استفاده می شود، باید از نوع اورگانیک باشد تا بتوان از سلامت فرآورده (مثل شیر)، اطمینان حاصل کرد.
از تمام غذاهای ارگانیک، تنها میوه ها و سبزی ها بر بدن انسان تاثیر مستقیم دارند. پس هنگام خرید آنها باید توجهی خاص داشت.
تاریخچه میوه های ارگانیک
بری اولین بار فردی به نام اشتانیر اقتصاددان آلمانی تحت عنوان اقتصاد کشاورزی، غذاهای ارگانیک را مطرح نمود. قوانین مربوط به این غذاها اولین بار در سال 1980در کشور های اروپایی وضع شد و فرانسه اولین کشوری بود که برای میوه ها و سبزی ها و غلات، برچسب دولتی با عنوان کشاورزی ارگانیک ارایه کرد.
از تمام کشورهای دنیا، تنها استرالیاست که 84 درصد از زمین های کشاورزی اش زیر کشت ارگانیک است.
به چه میوه هایی ارگانیک می گویند؟
1- میوه هایی را ارگانیک می گویند که در خاک لازم برای رشد آنها، از سه سال قبل از هیچ ماده شیمیایی استفاده نشده باشد، یا به عبارت بهتر خاک آن همیشه با مواد طبیعی، نظیر کمپوست گیاهی تقویت شده باشد. پس برای تهیه میوه اورگانیک، خاک کشاورزی هم باید ارگانیک باشد.
2- علاوه بر خاک مناسب از سموم دفع آفات گیاهی هم استفاده نشده باشد.
3- بر روی آنها اصلاح ژنتیکی صورت نگرفته باشد.
4- از برخی گازها برای رشد زودرس آنها استفاده نشود، مثل موز.
نکته ای که نباید فراموش کنید این است که ارگانیک و طبیعی به یک معنا نیستند؛
محصولات طبیعی ممکن است دارای برچسب کاملا طبیعی، صد درصد طبیعی و بدون هورمون باشند به این معنی که در تولید آن ها از هیچ رنگ مصنوعی، طعم دهنده و یا نگهدارنده ای استفاده نشده است.
اما محصولات ارگانیک، دارای یک برچسب ارگانیک هستند به این معنی که در تولید آن ها از هیچ گونه کود شیمیایی، آفت کش، سموم، آنتی بیوتیک، هورمون و دستکاری ژنتیکی استفاده نشده است.